Når du skal på ud og skyde en fisk under vandet kan du, hvis du er meget dygtig (eller heldig) klare sagerne med meget lidt grej. Fladfisk kan fanges med hænderne på ganske lavt vand, så burde et par svømmebriller ikke være tilstrækkeligt? Den forestilling står i kontrast til den virkelighed man møder, når man ser en undervandsjæger slæbe udstyr mod strandkanten eller når man skal ud og skaffe udstyr til sin første tur under vandet. Det er ikke mærkeligt at denne sport appelerer til mænd med mottoet – ”du må aldrig gå ned på udstyr”.

Vigtigst af alt er snorkel, maske og finner. En harpun er selvfølgelig også væsentlig, men kan i nogle tilfælde helt undværes. For at man kan holde varmen i mere end 5 minutter er en god dragt uundværlig og for at modvirke dragtens opdrift må du kompensere med et blybælte.

For at du på din første tur ikke står og mangler noget af det essentielle udstyr, har vi lavet en liste med lidt uddybende kommentarer til hvad der er væsentligt at hæfte sig ved når du skal ud og købe grej for første gang. Der er selvfølgelig meget mere at sige omkring udstyr til undervandsjagt, så dette er bare et ment som et overblik. Når du skal købe udstyr for første gang kan det være lidt af en jungle, så det er rart i det mindste at vide hvad du skal bruge på et dyk og hvad der er mindre vigtigt.

Hvis du vil vide mere laver vi også en grundigere gennemgang af grej på vores kurser, så du her kan få flere tips og tricks til hvad du skal købe og hvordan du bedst muligt kan sammensætte dit grej. Husk at udstyr for nogle er en religion og at man derfor skal tage mod ”råd” fra sælgere med kyshånd og et gran salt.

Udstyrsliste:

Fisketegn
Et fisketegn skal du have for at måtte skyde fisk. Prisen er rimelig (185,- pr år) og går blandt andet til udsætning af yngel og fiske pleje. Du kan købe dit fisketegn på fisketegnsystemet, hvor al gældende lovgivning også er samlet . Som undervandsjæger skal du bruge et lystfisketegn.

Snorkel
Snorkelen gør at du kan trække vejret mens du ligger og kigger ned i vandet. De simple snorkler er ofte de bedste. 

Masken
Din maske skal sidde tæt til dit ansigt og give dig et godt udsyn i vandet. Du kan teste om en maske passer dig ved at sætte den på ansigtet (uden at spænde den fast), trække vejret gennem næsen og bøje hovedet fremover. Hvis masken bliver siddende og er tæt når du rykker i den med hænderne, har du fundet en god maske til din ansigtsform.

Svømmefødder
Dine finner skal til begynderen være så bløde som muligt, så de arbejder for dig og ikke omvendt. Der er grundlæggende tre forskellige typer finner; plastic-, glasfiber- og carbonfinner, som ligger i hver deres prisklasser. Plasticfinner er gode som begynderfinner, glasfiber koster mere men giver også mere “svup” og fart i vandet og carbonfinner er stivere og lidt som svømmeføddernes Porche – rigtig dyre men også rigtig hurtige.

Dragten
Vi anbefaler en to-delt open cell våddragt i tykkelsen 5-7mm. Med en 7mm er du dækket godt ind til danske forhold, men du bliver lidt varm om sommeren. Med en 5mm er du mest komfortabel i sommerhalvåret. De fleste uv-jægere ender med at købe én af hver tykkelse.

Bælte med bly
Du skal kunne være afbalanceret i vandet, og derfor er et blybælte vigtigt. Hvis du har vandlinjen ca. midt på din dykkermaske mens du flyder oprejst i vandet, så har du fundet det rette antal kg til dig.

Kniv
Bruges til aflivning af fisken, men fungerer også som sikkerhedsudstyr. Du skal altid have kniven siddende så du kan få fat i den med begge hænder.

Bøje m. flag
En på mange måder praktisk anordning, som gør at du er synlig for både, surfere og andre dykkere. Samtidig kan du, hvis du bliver træt, lægge dig på bøjen og slappe af. Den er også praktisk til at sætte stringer, lygte og andet grej fast på.

Flydeline
Flydelinen er bindeledet mellem dig og bøjen. De fås i forskellige længder og kvaliteter. Vi anbefaler at du sætter den ene ende fast i harpunens håndtag, så linen ikke bliver væk fra dig. Så kan du slippe harpunen og svømme efter fisken når den er skudt, uden at skulle bekymre dig om at miste noget af dit udstyr.

Harpun
Harpuner fås som trykluft og elastik. Elastikharpuner er mest udbredte, da den er simpel at anvende og du let kan udskifte nedslidte dele. Vi anbefaler enten en 75’er eller en 90’er (længde på harpunen), da de er alsidige og kan klare de fleste fisk herhjemme.

Stringer
En slags syl monteret på en line. Bruges til at hægte fiskene fast til bøjen eller i dit blybælte.

Sæbevand
Medbring parfumefrit sæbevand eller balsam opløst i vand. Indersiden af dragten skylles i dette før omklædning, så det er muligt at komme i den. Ellers er det nærmest umuligt og ret smertefuldt at komme i dragten.

Balje eller drybag til udstyret.
Det er praktisk med en balje eller en drybag til dit udstyr, da det vil være vådt af saltvand efter brug.

Poser til fisk
Køletaske og køleelementer til fiskene holder dem friske under turen hjem, men almindelige gennemsigte affaldssække kan også bruges.

Væske og energi
Eksempelvis vand, saft, chokolade og nødder er godt at have med på bøjen, da man bruger en masse energi og væske under jagten. Hvis ikke man har væske og energi med på selve dykket er det vigtigt at tanke op lige efter, så tag altid godt med kulhydrater med i tasken.

Du kan lære meget mere om udstyr, jagtteknik, dykkerspots, fiskearter, strøm, vind- og vejrforhold og et væld af andre ting ved at tilmelde dig et kursus i undervandsjagt her hos sportsbutikken.dk