Af Maia

Det kan de i Havhøst (tidligere Maritime Nyttehaver). Køkkenhaver under vandet? Ja, det kan sagtens lade sig gøre! De startede med østers, men har siden udvidet til både muslinger og tang.  Der er også lagt stort fokus på formidling, bl.a. for skoleklasser. Havhøst har haft gang i projekter ud for Kalvebod Brygge siden 2014 - og der er sket meget siden da.

"Fjordhaver, havhaver, bælthaver, sundhaver og maritime haver. Kært barn har mange navne – vi kalder dem under ét for maritime nyttehaver. Her kan du se de steder i landet, hvor der allerede findes maritime nyttehaver – eller hvor en ny have er på vej".

Bølgen og reception for at fejre makkerskab i København fotograf S. Neubert

Bølgemarken i København (Fotograf: Lars Hestbæk)

Her er en såkaldt "strømpe", der anvendes til undervisningsbrug af skolebørn og af voksne, der ikke normalvis kommer ved/ i havet.

Se video fra et foredrag optaget af S. Neubert.

Østers og muslinger er delikate!

Hvis du plukker dem selv fra havet koster de tæt på ingenting. Det er ganske ligetil, hvis bare man ved, hvor og hvornår. Der er dog en række forbehold, du skal tage, før du går ombord i havets delikatesser.

Man skal ikke gøre det i måneder, hvor det er varmt, og hvor der er risiko for algevækst. Fra oktober frem til marts er det normalt ok. For at være helt sikker på at undgå E. coli skal østers tilberedes, før de spises.

Læs mere om skaldyr her på havfisk om skaldyr, hvor du også kan få tips til klargøring af skaldyr og opskrifter blandt andre fra Thomas Rode.

Når man plukker østers selv, vil det oftest være den invasive stillehavs østers, den har bredt sig enormt meget de senere år, så det er kun godt, hvis vi begynder at bruge den til noget. Er man helt grøn i forhold til at plukke skaldyr, kan man få meget ud af at starte med en arrangeret tur, hvor man også får baggrundsinformation. Følg' med på www.Sportsbutikken.dk's side og nyhedsbrev for mere!

Den spiselige havnatur!

Der findes nemme måder, at komme i gang på! Ved Strandkanten kan du også indsamle: Strandkål, strandvejbred og strandsennep. "Spiselige vilde planter" hjælper dig med at være bæredygtig, sund og lave god mad.

Spis strandurter er en praktisk og enkel guide til hvordan man kommer i gang med at plukke, tilberede og spise urter fra strand og strandeng.

Set i Sportsbutikken.dk her!

Du kan bruge dette net i stort set alle "jagter" på føde. Det kan nemt åbnes og skylles efter brug. Set her!

 

Med bogen "Spiselige vilde planter" giver Anemette Olesen dig en introduktion til næsten 40 af de planter, du kan finde i naturen og bruge i madlavningen. Du får al den viden du skal bruge for at finde og anvende dem korrekt; bl.a. medfølger der en opskrift til hver enkel plante.

Set i Sportsbutikken.dk her!